Słyszeliście kiedyś o serkach ołomunieckich? 🙂 Może mieliście ich okazję spróbować? Nam do tej pory wspomniane serki były znane jedynie w formie opowieści rodziców Agnieszki, którzy przedstawiali je jako swoisty “koszmar” dzieciństwa 😉 . Będąc w tym roku w Ołomuńcu nie mogliśmy przepuścić okazji, aby dowiedzieć się co nieco więcej o tym bardzo popularnym w Czechach przysmaku. Tym bardziej, że serkom poświęcone jest specjalne muzeum! 🙂
Olomoucké syrečky
Zanim jednak udamy się do muzeum to przyjrzyjmy się krótko samym serkom 🙂 . W składzie klasycznego Olomouckégo syrečka znajduje się praktycznie tylko urobiony twaróg oraz sól. Z masy twarogowej przygotowywane są charakterystyczne krążki, które poddawane są następnie procesowi dojrzewania. Ten właśnie proces sprawia, że zyskują one swój charakterystyczny smak i zapach. Te właśnie cechy decydują o ich niepowtarzalności – trzeba przyznać, że aromat jest tak specyficzny i mocny, że po prostu nie da się przejść obok nich obojętnie. Twarożkom mogą chyba towarzyszyć tylko dwie skrajne emocje – albo się je kocha albo nienawidzi 😉 . Serki wytwarzane były we wsiach otaczających Ołomuniec już najprawdopodobniej od XVI wieku! Obecnie monopolistą na rynku serków jest firma A.W. z siedzibą w Lošticach, gdzie znajduje się wspomniane na początku muzeum 🙂 .
Muzeum
Zostało ono otwarte w roku 2014 i zastąpiło muzeum działające wcześniej bezpośrednio przy fabryce. Zlokalizowane jest ono praktycznie w centrum Loštic, przy ulicy Palackého 2. Samochód możecie spokojnie zaparkować na sąsiadującym z muzeum “rynku”. Wejście jest dobrze oznaczone więc na pewno nie będziecie mieli problemu z trafieniem. Muzeum zwiedza się samodzielnie, także spacerujecie tam we własnym rytmie zatrzymując przy najbardziej interesujących Was wystawach. Koszt biletu dla osoby dorosłej to 50 CZK. Posiadacze karty Olomouc Region Card wejdą za darmo 🙂 . Muzeum już od wejścia sprawia przyjemne wrażenie – jest nowocześnie i interesująco. W kasie przy kupnie biletów otrzymamy opis poszczególnych pomieszczeń w języku polskim – duży plus 🙂 .
Zwiedzanie
Zaraz na początku mamy możliwość zrobienia sobie zdjęcia w gustownym fartuchu i czapeczce 😉 . Podczas zwiedzania dowiemy się sporo o historii samych serków oraz zobaczymy w jaki sposób produkowano je w dawnych czasach – są tam między innymi interesujące maszyny i narzędzia przeznaczone do wytwarzania i pakowania. Fajną atrakcją jest symulator ugniatania twarogu nogami 😉 – w trakcie dreptania ekran pokazuje ile ugnietliśmy twarogu oraz ile byśmy zarobili – pobudza współzawodnictwo 😀 .
Duża część wystawy poświęcona jest oczywiście firmie A.W. i jej założycielom – takie uroki muzeów “przyzakładowych” – jest to na szczęście historia interesująca 😉 . Tradycje firmy sięgają roku 1876 a sama nazwa pochodzi od osoby Aloisa Wesselsa, który rozwinął produkcję w manufakturze. Drugą ważną osobą w historii przedsiębiorstwa był zięć Wesselsa – Karel Pivny. Poświęcił on wiele pracy aby zwiększyć zautomatyzowanie fabryki i umożliwić stałe zwiększanie produkcji.
W bardzo obrazowy sposób historię firmy i rodziny przedstawiono na zabawnym filmie, który obejrzeć można w małym kinie zorganizowanym na pierwszym piętrze budynku. Końcowa część wystawy poświęcona jest obecnym czasom, w których króluje nowoczesna i taśmowa produkcja serków. Na samym końcu czeka oczywiście sklep firmowy. Tutaj ważna uwaga – po wejściu do muzeum nie niszczcie lub nie zgubcie otrzymanego biletu – jest on potrzebny, aby przejść ze strefy muzealnej do sklepu firmowego! Sam sklep wyposażony jest bardzo bogato – obecnie firma A.W. produkuje ponad 30 różnych odmian serków ołomunieckich! Jest więc w czym wybierać 🙂 . Oprócz sklepów będziecie też mieli możliwość zakupu serków w specjalnych automatach 🙂 – istnieją dwa: jeden w Lošticach i jeden w informacji turystycznej w Ołomuńcu. Sam ser jest też na tyle popularny, że w okolicy Ołomuńca możecie go również zamówić w restauracjach pod przeróżnymi postaciami.
Sklep firmowy
My w sklepie zakupiliśmy serek w wersji Special, który przypadł nam do gustu bardziej niż klasyczny. Po dokonanych degustacjach stwierdziliśmy jednak, że do Olomouckégo syrečka raczej wracać nie będziemy 😉 . Zachęcamy Was jednak do spróbowania, żeby wyrobić sobie w tym temacie własną opinię. Na sam koniec jeszcze porada praktyczna – jeżeli zamierzacie przywieźć trochę serków ze sobą do domu, to warto zaopatrzyć się w szczelnie zamykane pudełko – kilkusetkilometrowa trasa w oparach ołomunieckich twarożków jest niekoniecznie przyjemnością 😉 .
Informacje praktyczne
Muzeum Olomouckých tvarůžků A. W.
ul. Palackého 2
789 83 Loštice
Muzeum otwarte jest codziennie w godzinach: 9:00 – 17:30
Koszt biletu: 50 CZK
Posiadacze Olomouc Region Card: gratis
Więcej informacji na stronie WWW:
https://www.tvaruzky.cz/muzeum-olomouckych-tvaruzku
Jedna myśl na temat “Muzeum Serków Ołomunieckich w Lošticach”